سرشار از امگا ۳
بسياري گردو را غذايي مفيد براي مغز مي دانند و اين موضوع نه فقط به خاطر شباهت ظاهري آن با مغز است بلكه به خاطر منبع گياهي سرشار از اسيد چرب امگا ۳ با عنوان اسيد آلفا لينولنيك اسيد در ارزش غذايي باقلوا گردويي است. وجود اين اسيد چرب در گردو از اين نظر اهميت زيادي دارد كه اين اسيدچرب به طور عمده در منابع حيواني مثل ماهي مي توان يافت. اين اسيد چرب براي تقويت سيستم عصبي افراد به ويژه كودكان اهميت زيادي دارد از اين رو مصرف آن بسيار توصيه مي كنند.
بسياري از افراد مصرف هرگونه چربي را مضر مي دانند در حالي كه بايد به اين نكته توجه كرد كه مقدار و نوع چربي مصرف شده اهميت زيادي دارد، براي مثال اسيد چرب امگا ۳ موجود در گردو علاوه بر خواصي كه در بالا اشاره شد براي سلامت قلب نيز بسيار مفيد است. اين چربي ها باعث كاهش LDL-C (كلسترول بد) و افزايش HDL-C (كلسترول خوب) مي شوند.
ذكر اين نكته در اينجا خالي از لطف نيست كه بيش از ۷۰% از انرژي مورد نياز قلب بوسيله چربي ها تامين مي شود. افراد ميانسال بايد به اين موضوع توجه زيادي داشته باشند كه مصرف اسيد چرب امگا ۳ درپيشگيري از آلزايمر تاثير فراوان دارد، پس بهتر است به وجود اين مغز خوراكي در سبد غذائي خود توجه زيادي داشته باشيم.
ارزش غذايي باقلوا
همچنين ، هل، گلاب، شير و تخممرغ مواد طبيعي به كار رفته در باقلوا هستند كه ارزش غذايي بسيار بالايي دارند. در تهيه خمير باقلوا از موادي مانند شير و تخم مرغ استفاده مي شود كه منبع غني پروتئين هستند. جالب اينكه پروتئين تخم مرغ حاوي اسيد آمينه هاي لازم براي سلامتي بدن مي باشد. شير نيز سرشار از كلسيم است و در پيشگيري از پوكي استخوان تاثير بسزايي دارد.
گلاب ضمن اينكه آرام بخشي قوي براي اعصاب است، براي تقويت معده، قلب و كبد مفيد است. هل به تقويت عملكرد قلب و كاهش سطح كلسترول كمك ميكند. از آنجا كه باقلوا داراي مواد قندي و كالري بالايي است و هر تكه باقلواي ۲۰ گرمي تقريبا ۱۰۰ كالري دارد، در مصرف آن نبايد زياده روي كنيد تا آسيبي به سلامتي شما وارد نشود.
مخصوص گياه خواران
مغز گردوي خشك، طبيعتي گرم و خشك دارد در حالي كه اين خاصيت در نوع تازه آن كمتر مي باشد. گردو در فصل پاييز بيشتر از فصول ديگر در دسترس است. اگر گردو را با پوست خريداري مي كنيد پيش از فاسد شدن اين مغز خوراكي، گردوها را مغز كرده و پس از انتقال به كيسه پلاستيكي، مغزها را در يخچال يا فريزر نگهداري نماييد.
به ياد داشته باشيد كه مدت نگهداري مغز هاي گردو در فريزر بيشتر از يخچال است زيرا دماي فريزر پائين تر از دماي انجماد يخچال بوده و به همين علت آنزيم هايي كه در سرما هم فعاليت دارند و باعث تغيير طعم در گردو ها مي شوند در فريزر ديرتر فعاليت كرده و گردو طعم ماندگي را پيدا نمي كند. سطح بالاي اسيد هاي چرب حاوي چند پيوند مضاعف (دوگانه)، گردوها را مستعد اكسيداسيون مي كند وبه همين دليل عمر انبارماني گردو كم مي شود.
در ارزش غذايي گردو به طور متوسط ۶۳ درصد چربي وجود دارد كه ۶۰ درصد از اين مقدار را اسيد هاي چرب امگا ۳ تشكيل مي دهند. وجود اين ماده غذايي در رژيم غذايي افراد گياهخوار از اهميت بيشتري برخوردار است زيرا دريافت اسيد چرب امگا ۳ در اين افراد كمتر از افراد عادي بوده و اين موضوع يكي از دلايل بروز برخي بيماري هاي مزمن مانند بيماري هاي قلبي عروقي، سرطان و… است.
ارزش غذايي باقلوا گردويي
ارزش غذايي يك قاشق سوپ خوري گردوي خرد شده
انرژي | ۳/۴۷ كيلو كالري |
پروتئين | ۹/۱ گرم |
كربوهيدرات | ۰/۹۴ گرم |
چربي | ۴/۴ گرم |
فيبر | ۰/۳۹ گرم |
نكته
از مواد غذائي كه افراد مبتلا به آلرژي بايد از آن پرهيز كنند مي توان بادام وگردو را نام برد، پس اين افراد به خصوص كودكان مبتلا به آلرژي بايد از باقلوايي كه داراي گردو است پرهيز نمايند. بهتر است بعد از مصرف هرگونه شيريني به ويژه باقلوا مقداري آب بنوشيد زيرا اين نوع شيريني با چسبيدن به دندان ها بيش از ديگر انواع شيريني باعث پوسيدگي دندان ها مي گردد.
تقويت كننده اعصاب
بادام داراي مقدار زيادي چربي است اما از نوع چربي غير اشباع. اين چربي خطر بيماري هاي قلبي را كم خواهد كرد. ويتامين E موجود در پوست بادام يكي از انواع آنتي اكسيدان ها است كه از برخي امراض از جمله سرطان، بيماري قلبي، كاهش حافظه، آلزايمر، خوب عمل نكردن سيستم ايمني، آب مرواريد چشم (كاتاراكت) و ضعيف شدن ماهيچه ها پيشگيري كرده و هم چنين بر سلامتي پروستات اثر مي گذارد و از تخريب سلول ها و DNA جلوگيري مي كند و خاصيت ضد پيري دارد يعني مانع از بروز چين و چروك مي شود.