وكيل دعاوي كيفري
وكيل دعاوي كيفري به وكيل پايه يك دادگستري مي گويند كه پروانه وكالت خود را از كانون وكلاي دادگستري دريافت نموده است. وكيـل دعاوي كيـفري نسبت به كليه قوانين كيـفري و جزايي ايران اعم از قانون مجازات اسلامي و آيين دادرسي كيفـري و قانون آيين دادرسي دادگاه هاي عمومي و انقلاب اطلاعات جامع و كامل دارد.
وكيل كيفري متخصص از آنجايي كه كار كردن بر روي پرونده هاي جزايي جديت و تلاش بالتري را به دليل سير طولاني رسيدگي طلب مي نمايد بايستي فردي كوشا و توانا باشد كه از پيگيري پي در پي پرونده سرباز نزد. به اين دليل كه وكيل كيفري متخصص بايستي بتواند از متهم و يا شخصي كه متضرر شده است. با توجه به عنواني كه قانون جهت آن جرم در نظر گرفته است و آن را جرم انگاري نموده است به بهترين شكل دفاع كند.
دعاوي كيفري
در حالت كلي دعاوي به دو دسته تقسيم مي گردند: دعاوي حقوقي و دعاوي كيفري
هنگامي كه كسي قصد شكايت از فرد ديگري را دارد و يا به هر علتي حقوق فردي نقض مي شود اولين مسئله اي كه براي هر كس مطرح مي شود اين است كه چه نوع دعواي را مطرح نمايد با چه عنواني و به كجا مراجعه نمايد؟
به صورت كلي اگر فرد دعواي كه مي خواد مطرح نمايد مربوط به اموال و اشخاص، مانند : ازدواج، طلاق، ارث، قرارداد فروش، اجاره و رهن و... باشد. فرد به دادگاه حقوقي بايستي مراجعه نمايد به اين دليل كه دعوا حقوقي ميباشد.
اما اگر فرد شاكي از اعمالي كه جرم محسوب مي گردد بخواهد شكايت نمايد بايستي به مراجع كيفري مراجع كند.
دعواي كيفري
دعوايي كه فرد براي اعلام وقوع جرم به مراجع قضايي يا مجازات فرد مجرم مطرح مي نمايد. دعواي كيفري مي باشد. در حقيقت دعواي كيفري هنگامي كه يكي از عناويني كه در قانون مجازات اسلامي جرم شناخته شده است و براي آن مجازات تعيين شده مطرح مي گردد. از جمله عناوين مجرمانه همانند: قتل، كلاهبرداري، خيانت در امانت، جعل، فحاشي، توهين و... است.
به فردي كه براي رسيدگي به يك جرم به دادسرا مراجعه مي نمايد شاكي مي گويند. نا گفته نماند كه شكايت در دادسرا با برگه مخصوصي با عنوان شكوائيه كه در حقيقت تقاضاي كتبي يا شفاهي است شروع مي شود.
دادگاه هاي صالح دعاوي كيفري و آيين دادرسي در امور كيفري
دعواي كيفري مربوط به جرم و مجازات است. و عناوين مجرمانه در قانون مجازات اسلامي بيان گرديده است. نحوه رسيدگي و مطرح نمودن دعوا در اين خصوص در قانون آيين دادرسي كيفري بيان شده است. دادگاه هاي صالح در دعاوي كيفري جهت مراجعه شاكي ابتدا دادسرا يا كلانتري است به اين صورت كه شاكي يا مدعي خصوصي ميتواند شخصا يا بوسيله وكيل شكايت خود را مطرح كند.
مراحل دعاوي كيفري
دادسرا
مطابق با قانون آيين دادرسي كيفري جهت رسيدگي به يك جرم ابتدا بايستي شاكي يا مدعي خصوصي در دادسرا شكايت خود را نسبت به اين موضوع مطرح نمايند. بعد از طرح موضوع در دادسرا بسته به موضوع جرمي كه اتفاق افتاده است داديار يا بازپرس كه قاضي تحقيقات مقدماتي مي باشند. موضوع رسيدگي نمده و تصميم مي گيرند كه شخص مستحب رسيدگي در دادگاه است يا خير و بر اين اساس قرارهاي قاطع صادر مي نمايد. و اگر نظر قاضي تحقيق بر اين باشد كه شخص مجرم است با صدور قرار مجرميت پرونده را به دادگاه كيفري ارسال مي نمايد.
دادگاه كيفري
مرحله قاضي كيفري با بررسي قرار مجرميت صادر گرديده است و اسنادي كه در پرونده موجود مي باشد و با تعيين وقت جلسه رسيدگي به موضوع رسيدگي نموده و بعد از انطباق تحقيقات دادسرا با قوانين كيفري اقدام به صدور راي در مورد موضوع مي نمايد. اين دومين مرحله از رسيدگي كيفري است.
دادگاه تجديدنظر
معمولا آراي صادر شده از دادگاه هاي كيفري قابل تجديد نظرخواهي توسط وكيل دعاوي كيفري در دادگاه تجديد نظر استان مي باشند. بر اين اساس براي كسي كه راي صادر شده است يعني متهم ميتواند تقاضا نمايد كه پرونده جهت رسيدگي تجديد نظر خواهي به دادگاه تجديد نظر ارسال شود و ضمن تجديد نظر خواهي نيز اسناد و دلايل خود را ارائه كند.
ديوان عالي كشور
مطابق با قانون آيين دادرسي كيفري بعضي از دعاوي دعاهايي كه مجازات آن ها اعدام قصاص حبس ابد و يا طولاني يا قطع عضو مدت است. فرجام خواهي در ديوان عالي كشور مي باشد بر اين اساس فردي كه راي دادگاه تجديد نظر بر عليه او صادر گرديده است بايد تقاضاي فرجام خواهي خود را به ديوان عالي كشور تقديم كند ديوان عالي كشور بر اساس قوانين و مقررات به موضوع رسيدگي نموده و بررسي مي كند كه آيا راي صادر شده بر اساس قوانين و مقررات قانوني و موازين شرعي بوده است يا خير.
اجراي احكام كيفري
نهايتا پس از قطعيت راي صادر شده پرونده براي اجراي حكم به اجراي احكام كيفري كه در دادسراي مربوطه مستقر مي باشد ارسال مي گردد. اجراي احكام كيفري مطابق با راي كه صادر گرديده است اقدام به اجراي راي مي كند. و مجازاتي را كه قانون گذار و قاضي پرونده براي مجرم پرونده در نظر گرفته است به مرحله اجرا منتقل مي كند.
دعاوي و تقاضا هاي كيفري پس از صدور راي
بعد از صدور راي نيز دعاوي اي در دادگستري قابل طرح مي باشند كه اصل دعواي اعاده دادرسي طبق شرايط و مقررات موجود در قانون بعد از صدور راي قطعي قابل طرح است. همچنين در مورد تقاضاي تخفيف مجازات و يا تبديل مجازات و يا استفاده از امكاناتي كه قانون جهت بهبود وضع مجرمين در نظر گرفته است شامل آزادي مشروط.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد