تا كنون نظري ثبت نشده است
يك داستان مشترك بين مردم اين مي باشد كه كنافه يا كنوفه براي برطرف كردن گرسنگي خلفا در طول ماه رمضان به توصيه پزشكان تهيه شده است. حكايت هاي مختلفي از سلسله فاطميان مصر يا خلافت بني اميه در سوريه وجود دارد. همچنين در برخي متون تاريخي اوايل قرن دهم گزارش شده كه تاريخچه اين شيريني از سلسه فاطميان مصر است. هر چند كه نوع ذكر شده در متون تاريخي لزوما با نسخههاي مدرن كنافه مطابقت ندارند.
در قرن دهم هجري، در «كتاب الطبيخ» اثر ابن سيار الوراق كه مجموعه اي از دستور العملهاي غذا هاي عربي و فارسي و مشاوره تغذيه ي خليفه عباسي است، به كلمه كونفه و يا كنافه اشاره نشده است. اگر چه، اين كتاب يك فصل را به دسرهاي تهيه شده با قطايف، به معني كرپ كه از كلمه تركي كادايف و كلمه يوناني كاتايفي گرفته، اختصاص داده است.
در قرن سيزدهم هجري، در كتاب آشپزي از مغرب تا اندلس، كه نويسنده آن ناشناس مي باشد، از كلمه كنافه براي توصيف كرپ تهيه شده از خمير نازك بر روي يك تابه هندي يا طَبَق استفاده شده و آن را معادل روقاق مي داند. اين كتاب همچنين، يك دستورالعمل براي قطايف عباسي ارائه داده كه از همان خمير استفاده مي كند، اما كنافه را نسبت به آن نازك تر درست مي كنند درست مانند يك پارچه نازك.
كنافه، يك دسر سنتي خاورميانه اي بوده كه از خمير رشته مانند نازك، يا خمير سموليناي بسيار نازك خيسانده شده. در شربت شيرين، با پايه شكر و لايه هايي از پنير، يا ساير مواد اوليه مانند خامه لخته يا آجيل، بسته به منطقه، تهيه مي كنند. كنوفه در جهان عرب، به ويژه در شام و مصر و مخصوصا در بين فلسطيني ها بسيار محبوب مي باشد
رشته كادايف نوعي رشته خوراكي خشك و بسيار نازك كه از تركيب آرد گندم يا سمولينا و آب تهيه مي شود. رشته هاي كادايف اغلب براي تهيه دسر محبوب تركيه اي باقلوا و كنوفه به كار مي روند. مصرف رشته كادايف در تركيه براي تهيه دسر بسيار متداول مي باشد. در تبريز نيز نوعي رشته كادايف به صورت نواري و تور مشبك به نام رشته ختايي معروف است.
نوع ديگر آن در گيلان است كه به آن رشته خوشكار مي گويند. هر چند انواع رشته ي نام برده شده تفاوت هايي دارند اما از همه ي آن ها در انواع خوراكي هاي فانتزي و انواع دسر استفاده مي كنند.
خمير در كره، مارگارين، روغن پالم (روغن نخل) يا بطور سنتي در سَمن، حرارت داده مي شود، سپس با پنير نرم و سفيد مثل پنير نابلسي باز مي كنند و خمير بيشتري روي آن قرار مي دهند. در كنافه نوع خشك پنير در خمير پيچيده مي گردد. يك شربت غليظ از شكر، آب و چند قطره گلاب يا عصاره شكوفه پرتقال در دقيقه هاي آخر پخت روي شيريني مي ريزند. همچنين پودر پسته نيز به عنوان تزيين روي آن پاشيده مي شود.