فوت در جرائم رانندگي
همه حوادثي كه در جرائم رانندگي باعث فوت شخص يا منجر به صدمه ديدن قسمتي از بدن وي شود. طبق قانون مشمول ديه بوده. مقدار ديه بر اساس ميزان صدمه وارد شده به شخص تعيين مي گردد.
مدارك مورد نياز براي دريافت ديه و هزينه هاي درماني توسط وكيل ديه
- اصل و تـصوير بيمه نامه مقصر حادثه
- تصويـر برابر اصـل گواهي نامه مقصر حادثه
- تصوير كارت خودرو يا شناسنامه مالكيت وسيله نقليه
- تصـوير برابر اصـل كارت ملي مقصر حادثه
- تصاوير برابر اصل كارت ملي و شناسنامه مصدوم حادثه
- تصـوير برابراصـل گزارش كلانتري يا پاسگاه انتظامي اعم از اوليه و نهايي
- تصوير برابراصل شده كروكي يا نظر كارشناس رسمي دادگستري در خصوص تعيين علت نامه تصادف
- برگههاي بازجوئي طرفين حادثه (اعتراف به تقصير مقصرحادثه)
- تصويـر مصدق برابراصل شده برگه پذيرش اولين مركز درماني (درصورت بستري شدن مصدوم)
- تصوير برابراصل شده برگههاي پزشكي قانوني (گزارش پزشكي قانوني)
- تـصوير برابر اصل شده مدارك فوت شامل معاينه جسد، جواز دفن و خلاصه رونوشت وفات، انحصار وراثت نامحدود، قيمنامه ( در صورت وجود صغير در ورثه، تصوير تمام صفحات شناسنامه باطل شده متوفي، تصوير شناسنامه اولياء دم، بازماندگان)
- رأي بدوي و تجديد نظر دادگاه(درصورت اعتراض هريك از طرفين)
نحوه محاسبه ديه و دريافت آن توسط وكيل ديه
نوع صدمه و آسيب وارد شده
محاسبه ديه در درجه اول بسته به نوع صدمه دارد. براي مثال ديه قتل با جراحت و هر كدام از جراحت ها بسته به اين كه در كدام قسمت از بدن فرد باشد. با يكديگر تفاوت دارد. نوع صدمه نيز به چهار قسمت ميباشد:
قتل عمد
زماني كه فردي از روي عمد موجب كشتن فردي شود، اين فرد قتل عمد انجام داده و مشمول پرداخت ديه مي باشد.
قتل شبه عمد
در قتل شبه عمد، فرد مرتكب قتل، قصد انجام صدمه و يا آسيب به ديگري را دارد، ولي قصد فوت يا مرگ طرف مقابل را نداشته و در حقيقت هدف اصلي شخص مرتكب، مرگ طرف مقابل نيست. براي مثال تنبيه شديد بدني فرزندان بوسيله والدين براي تربيت آن ها كه از حد عرف خارج و منجر به قتل شده از اين قبيل است.
اعضاي بدن
بر طبق قانون مجازات اسلامي از بين بردن هر كدام از اعضاي بدن يك فرد مانند گردن، بيني و يا هر قسمت ديگر ملزم به پرداخت ديه كامل است. و از بين بردن هر كدام از اعضاي جفت مانند چشم، دست، پا و… ملزم به پرداخت نصف ديه است. و بنا به از بين بردن يك جفت از اين اعضا ديه كامل تعلق مي گيرد.
منافع
منظور حواس پنج گانه و انتظاراتي كه از هر كدام داريم است. مانند انتظار ديدن از چشم. در صورتي كه هر كدام از اين حواس از بين برود. به شخص ديه كامل تعلق مي گيرد.
جراحات
جراحت همان زخم بر روي بدن انسان است. طبق ماده 709 قانون مجازات اسلامي ديه جراحت بر صر و صورت وارد شده است. يكي از آن ها عنوان حارصا را دارد. كه خراش پوست بدون خونريزي است. و به موجب آن يك صرم ديه كامل تعلق مي گيرد. اگر در هر جايي از بدن غير از سر و صورت جراحت وترد شود يك صدم ديه معين آن عضو، ديه حارصه تعيين مي شود. كه در اين زمينه وكيل ديه به خوبي مي تواند به شما كمك نمايد.
جنسيت
بر اساس قانون اسلامي جنسيت قرباني از عوامل مهم در تعيين ميزان ديه است. بر اين اساس ديه به قتل رسيدن زن نصف ديه قتل مرد مي باشد. و اگر مورد قتل نبود. و اعضا و منافع و يا جراحت بود تا جايي كه كمتر از يك سوم ديه كامل باشد. ديه زن و مرد برابر مي باشد. و در صورتي كه از اين حد تجاوز نمايد. ديه زن نصف ديه مرد تعيين مي گردد.
در قانون جديد در صورتي كه مجني جنايت بر عليه مرد نباشد. تفاوت ديه تا سقف كامل ديه مرد توسط صندوق تامين خسارت هاي بدني تحت نظر بيمه مركزي ايران تامين مي شود.
تغليظ ديه
ميزان ديه پرداختي بر اساس ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامي مصوب ۱۳۹۲ و مطابق با گفته بهترين وكيل ديه، در ماه هاي قمري حرام شامل محرم، ذي الحجه، ذي القعده و رجب يك سوم بيشتر از سايد ماه هاي سال است كه مغرب شرعي معيار آغاز و پايان ماه هاي حرام مي باشد. بر اساس ماده ۵۵۶ در حكم تغليظ ديه در ماه هاي حرام، فرقي بين زن و مرد مسلمان، بالغ و نابالغ نميباشد. و شرايط اين افزايش ديه تنها هنگامي است كه حادثه منجر به فوت شخص شود.
زمان و مكان ارتكاب جرم و بررسي آن توسط وكيل ديه
در اين مورد فلسفه اي با نام تغليظ ديه وجود دارد. به اين صورت كه هر گاه اقدام بر قتل فردي در 4 ماه قمري محرم و رجب و ذيالقعده يا ذيالحجه اتفاق افتاده باشد. و يا در محوده ي حرم مكه ي مكرمه رخ بدهد براي حفظ حرمت هاي ماه هاي حرام و حريم مكه مكرمه بايد علاوه بر ديه ي نفس يك سوم ديه نيز پرداخت گردد. يعني ديه كامل به علاوه يك سوم ديه كامل.
مهلت پرداخت ديه از موقعي كه يك حادثه يا جنايت رخ مي دهد به صورت زير مي باشد:
- در قتل يا اتفاق عمدي يك سال
- در قتـل شبه عمد دو سال
- خطاي محض در سه سـال
هرگاه پرداخت كننده در بين زمان هاي مقرر بخواهد تمام يا قسمتي از ديه را پرداخت نمايد، محكوم كه بايد آن را قبول كند.
مشاوره و استخدام وكيل ديه چه مزايايي دارد؟
هميشه كمك گرفتن از وكيل ديه خيلي سريع تر و به صرفه تر مي باشد. علاوه بر اين نتيجه بهتري هم در پي خواهد داشت. همان طور كه مي دانيم، كارشناس ديه علم و تخصص كافي در اين زمينه دارد. و مي تواند پرونده هاي مختلف و به خصوص پرونده هاي مرتبط با ديات را حل و فصل نمايد. يك وكيل ديه با قوانين و جو دادگاه آشنايي داشته. و بهتر مي داند كه چه چيزي را كي بگويد و چگونه از موكل خود دفاع نمايد.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد