آشنايي با انواع فلوت
برا آشنايي با انواع فلوت ابتدا معني و كاربرد آن را بايد بدانيم. ساز فلوت يك ساز موسـيقي مي باشد. هنگامي كه جرياني از هوا به لبه يك حفره دميده مي شود. صدا توليد مي نمايد. و باعث ارتعاش هواي درون ساز مي گردد. اكثر فلوت ها لوله اي هستند. ولي برخي از آن ها كروي يا در ديگر شكل ها هستند.
فلوت از نوع سازهاي بادي مانند ني مي باشد كه دهني ندارد. و نفس نوازنـده از راه سوراخي كه در كـنار سر لوله قرار گرفته است. وارد ساز مي شود. فلوت يكي از جالب ترين سـازها از گروه سازهاي ( چوبي – بادي ) است. در اركستر سمفونيك از شكل آن به راحتي مي توان شناخت، به اين دليل كه فقط ساز بادي اركستر مي باشد كه از پهلو مي نوازند. فلوت انواع گوناگوني دارد. كه اكثريت آنها بر خلـاف فلوت معــمولي از اول نواخته مي شوند. و معروف ترين مدل آن ها يك نوع فلوت قديمي با عنوان فلوت آبك ( Flute-a-bec) است.
تاريخچه مختصري از فلوت
ساز فلوت يكي از قديمي ترين ساز شناخته شده در كل دنيا مي باشد. فلوت هاي قديمي كه در حال حاضر از اعماق زمين كشف شده است. بر اساس تشخيص باستان شناسان، همه ي آن ها از جنس استخوان هستند. و اغلب بوسيله مصري ها و يوناني ها استفاده مي شود. كاركرد اين فلوت ها با انواع فلوت كه در حال حاضر به كار برده مي شود فرق دارد. فلوت هاي جديد به عنوان فلوت افقي زاويه قرار گيري آن در سمت راست يا چپ نـوازنده است. با تعداد خيلي كـمي سوراخ بر روي آن شناخته شده اند.
تفاوت ني و فلوت
ني بهتر است يا فلوت؟ ني يكي از قديمي ترين سازهاي ايراني مي باشد كه از لحاظ شكل ظاهري و ساختار، تفاوت هايي با فلوت دارد. از جمله فرق ني و فلوت اين است كه ني در موسيقي سنتي ايراني به كار مي رود. و قادر به نواختن ربع پرده دستگاه هاي آواز ايراني مي باشد ولي فلوت در موسيقي كلاسيك كاربرد دارد. ولي از سوي ديگر، هر دوي اين سازها متعلق به خانواده سازهاي بادي مي باشند و جنس صداي آن ها نيز شبيه همديگر است.
اندازه انواع فلوت
طـول فلوت تقريبا 66 سانـتي متر است. و قطر آن 2.5 سانتـي متر است. جنس فلوت معمولا از چوب يا فلزاتي مثل مس، روي، نيكل نقره و حتي طلا مي باشد.
سه بخش مهم فلوت عبارتند از:
سر (head)
- محل دميدن نوازنده در اين بخشي قرار دارد كه سر آن نيز مـسدود است.
بدنه (body)
- طول بيشتري نسبت به دو قسمت ديگر دارند. و بر روي آن سوراخ هايي ايجاد گرديده است كه با سوراخ گير پوشيده مي شوند.
پايه (foot)
- اين بخش بعد ها به ساختار اصلي فلوت اضافه شده است. و ۲ نيم پرده به آن افزوده شده.
در دسته بندي فلوت، انواع مختلف اين ساز چه به صورت بومي و چه به صورت عمومي وجود دارد كه عبارتند از:
- فلوت پيكولو
- فلوت آلتو
- فلوت باس
- فلوت استاندارد
- كلاسيك و…
انواع فلوت بومي عبارتند از:
- پن فلوت
- اوكارينا
- انواع فلوت هاي چيني (پاكسيكو، ديزي، شيائو و…)
- فلوت عربي
- ايرلندي
- آمريكايي و…
محدوده صوتي فلوت در حدود ۴ اكتاو است. ( محدوده فركانسي بين 2.1 Khz تا 261 Hz)
انواع فلوت
فلوت چيني
فلوت چيني را مي توان يكي از قديمي ترين كشورها در نواختن آلات موسيقي به خصوص فلوت دانست. در چين فلوت هاي گوناگوني وجود دارد از جمله:
Dizi
يكي از آلات مهم موسيقي در چين است. علاوه بر اين كه از آن در موسيقي سنتي، اپرا و اركستربه كار برده مي شود. به كشورهاي غربي راه يافته است. نواختن آن به شكل اريب است. در حالت كلي از چوب بامبو (خيزران) ساخته مي شود. و صداي خيلي زيبايي دارد.
انواع فلوت، فلوت Xiao
سازي خيلي قديمي مي باشد. نواختن آن به شكل عمودي و جنس آن نيز از خيزران تيره رنگ است.
فلوت Koudi
از جنس خيزران و خيلي كوچك و نازك است. در سال ۱۹۷۱ بوسيله يكي از اساتيد فلوت Dizi اختراع گرديد.
Paixiao
ساز باستاني چين است. كه شكل آن شبيه به پن فلوت سرخپوستان آمريكاي جنوبي است.
انواع فلوت هندي (Bansuri)
اين نوع فلوت در كشورهاي هند و پاكستان نواخته مي شود. از چوب خيزران ساخته شده است. و بر روي آن ۶ يا ۷ سوراخ وجود دارد. نواختن آن نيز به صورت اريب مي باشد.
اوكارينا (Ocarina)
يكي ديگر از انواع فلوت اوركارينا مي باشد. كه يكي از قديمي ترين سازهاي موسيقي در دنيا است. ۱۲۰۰۰ سال قدمت! گذشته آن به چين باز مي گردد. اما با گذشت زمان به اروپا نيز راه پيدا مي كند. روش صدا دهي آن تقريبا همانند فلوت ريكوردر مي شود. جنس آن اغلب از سفال است. اما با پلاستيك، چوب، شيشه و فلز نيز طراحي مي شود. تعداد سوراخ هاي آن هم چهار تا سيزده عدد است. صداي آن نيز بسيار زيبا است.
انواع فلوت چوبي
اين نوع فلوت از جنس چوب ساخته شده است. و حدودا در كل نقاط دنيا به كار برده مي شود. البته نحوه ساخت آن در هر منطقه متفاوت مي باشد. و بستگي به موقعيت جغرافيايي آن دارد. جنس چوب، قرار گيري سوراخ ها، قطر فلوت و شيوه نواختن از جمله اين تفاوت ها است.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد